Araba.com Logo
carvak-servis

Valf Zamanlaması Kontrol ve Ayarı

Aracın valf zamanlaması kontrol ve ayarı hizmeti

Valf zamanlaması, değişken zamanlı valflerin kullanıldığı motorlarda, motorun çalıştığı farklı devir saati aralıklarında motorun daha verimli çalışması için eksantrik mili ya da kam mili adı verilen parçanın dönüş fazında kayma oluşturmaya yarayan sistemdir.
Valf zamanlaması kontrolü farklı marka motorlarda farklı parçalarla düzenlenir. Ancak bütün valf zamanlaması kontrol sistemleri iki ana sistem üzerine kuruludur. Birincisi eksantrik dişlisine bağlı olan faz kaydırıcı kısımdır. İkincisi yağ kontrol valfidir. Aracın beyni olarak tabir edilen elektronik kontrol ünitesi aracın ilgili yerlerde bulunan sensörlerinden bilgi toplayarak yağ kontrol valfini otomatik olarak hareket ettirir. Bu yüzden valf zamanlaması sisteminde bir arıza olması halinde sistemde kullanılan bütün parçalarda arıza olma ihtimali mevcuttur. Bu parçalar; krank mili konum ve devir sensörü, ektsantrik mili konum sensörü, su ve yağ sıcaklığı sensörü, hava kütle ölçüm sensörü, yağ kontrol valfi ve elektronik kontrol ünitesidir. Ancak genellikle yağ basıncının azalmasından dolayı sensörlerin doğru ölçüm yapamadığı için valf zamanlaması hataları oluşur.
Valf zamanlaması kontrolü motorun elektronik kontrol sistemine takılan özel aletler aracılığıyla yapılır. Ayrıca zamanlama hatası motorun eski veriminde çalışmasını engelleyeceği için yakıt artışından ve çekiş düşmesinden de anlaşılabilir.
Valf zamanlamasının yağ basıncından kaynaklı olan hataları yağ kontrol valfinin içindeki yağın değiştirilmesiyle düzeltilebilir. Yağ değişimiyle düzelmediyse yağ kontrol valfinin içinde yağ kalıntıları oluşmuş olabilir. Temizlenmesi ve bakımı çok zor olduğu için değiştirilmesi gerekebilir. Bu parçayı değiştirerek de düzelme olup olmadığı kontrol edilebilir.

Yapılan İşlemler

  1. Motorun elektronik kontrol ünitesine gerekli aparat takılarak hata olup olmadığı kontrol edilir.
  2. Yağ kontrol valfinin içindeki yağ değiştirilip düzelme olup olmadığı kontrol edilir.
  3. Yağ kontrol valfi değiştirilerek düzelme olup olmadığı kontrol edilir.
  4. Sistemin bağlı olduğu tüm sensor ve üniteler tek tek sökülüp hata giderildiğinden emin oluncaya kadar bu işleme devam edilir.