Bankalardan araç kredisi çekerken, dosya masrafı ve komisyon ücretleri adı altında ödeme yapma zorunluluğu bulunuyor. Yapılması gereken hukuki işlemlerin ardından, bu masrafları geri almak mümkün.
Taşıt kredisi dosya masrafı nedir?
Taşıt kredisi başvuru işlemleri sırasında, ilgili banka tarafından dosya masrafı olarak nitelenen kalemlerde ücret talep edilebiliyor. Toplamda ciddi rakamlara ulaşan bu masraflar, tüketicinin kredi maliyetini arttırıyor.
Araç kredisi kullananların daha sonra tüketici derneklerine yaptıkları başvurular, dosya masrafları ve benzeri komisyon ücretlerinin iadesi yolunu da açmış oldu. Yargıtay’ın aldığı kararla, geriye dönük olmak üzere son 10 yıla ait kredi dosya masrafı ücretlerini geri alabilmek, yasal hak olarak tanındı.
Taşıt kredisi dosya masrafları konusunda kanun ne diyor?
4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 10/B maddesindeki hükümlere göre, tüketicilerden “Sözleşmede açıkça belirtilmeden talep edilen dosya masraflarının iade edilebileceği” belirtiliyor. Burada can alıcı nokta, tırnak içinde belirtilen “sözleşmede açıkça belirtilmeden talep edilen dosya masrafları” tanımlamasıdır.
Eğer araç kredisi sözleşmesinde açıkça yazılmış ve kredi kullanan tarafından ister bizzat okunmuş ister okunmamış bir dosya masrafı kalemi yer alıyorsa, bu masrafı geri alabilmek zorlaşabiliyor. Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri (TSHH) kararlarıyla masraflar geri alınabilirken, mahkemeler banka lehine karar verirse, aldığınız iadeyi tekrar bankaya ödemeniz gerekebiliyor.
Taşıt kredisi dosya masrafları nasıl geri alınır?
Birinci aşamada bankanın sizden kestiği taşıt kredisi dosya masrafı bedelini gösteren hesap ekstresini bankadan talep etmelisiniz.
Ardından bankaya taşıt kredisi dosya masrafı iadesi talebini belirten dilekçe göndermelisiniz. Dilekçeyi hazırlamak için son derece kolay yöntemler mevcut. Örneğin, Garanti Bankası, Akbank, Denizbank ve diğer bankalara yönelik dilekçe örneklerine internet üzerinden erişebilirsiniz. Doldurup imzaladığınız dilekçe ekinde hesap ekstresi de bulunmalıdır.
Banka, verdiğiniz dilekçeyi hemen işleme alıp, talep ettiğiniz iadeyi gerçekleştirirse, otomobil kredisi dosya masrafınız banka hesabınıza geçiyor ve işlem sonuçlanıyor.
İkinci aşama ise bankanın talebinizi reddetmesi halinde başlıyor. Öncelikle bağlı bulunduğunuz ilçe kaymakamlığındaki Tüketici Hakem Heyeti’ne dilekçe göndermelisiniz. Bu şekilde yapılan masrafların bankaya yükletilmesini talep edebiliyorsunuz.
Burada önemli bir nokta, oto kredisi kullanırken sizden alınan dosya masrafının miktarı. 2015 itibariyle toplam dosya masrafı 2.200 TL’nin altındaysa, bağlı olduğunuz ilçe Tüketici Hakem Heyetleri’ne, 2.200 ila 3.300 TL arasında ise il Tüketici Hakem Heyetleri’ne, 3.300 TL’nin üzerindeyse Tüketici Mahkemeleri’ne başvurmanız gerekiyor. Bu rakamlar her yıl yasal olarak yeniden düzenleniyor.