Araba.com Logo
carvak-servis

Yakıt Tankı Değişimi

Aracın yakıt tankı değişim hizmeti

Yakıt deposu, motorun ihtiyacı olan yakıtı tutan ve motora gönderen kısma denir. Genellikle plastik türevli malzemelerden üretilir.
Yakıt deposunun konumu aracın marka ve modeline göre değişiklik gösterse de genellikle arka koltukların altında bulunur. Bazı araçlarda koltukların oturma kısmının sökülmesiyle yakıt deposuna ulaşılabilir.
Bazı araçlarda ise koltuğun dayanak kısmının arkasında, bagaj kısmının içinde bulunur.
Koltuğun altında olan depolar için söküm işlemini yapabilmek için öncelikle koltuğun sökülmesi gerekir. Koltuğun alt tarafında depoya ulaşan kısımda bir kapak bulunmaktadır. Bu kapağın cıvataları sökülerek çıkarılır. Altında deponun üst kısmı bulunur. Deponun üst kısmında depo pompası bağlantıları, depodan motora giden yakıt hortumu ve yanmamış yakıtın depoya geri döndüğü başka bir hortum bulunur. Deponun sökülebilmesi için yakıt pompasına gelen elektrik kablosu çıkarılır. Yakıt hortumlarını çıkarırken dikkatli olmak gerekir çünkü akıntı yapabilir. Bir bez veya çaput yardımıyla sızmasına izin vermeden hortumlar sökülür. Ayrıca depoya yakıt eklemek için olan kısım da genellikle çıkarılırken yakıt tankıyla birlikte çıkarılması gerekmektedir. Çünkü deponun uzantısı şeklindedir, sökülemez.
Bazı depolarda ise şasenin altında bulunması sebebiyle depodan yakıt hortumlarını ve yakıt pompasının bağlantısı söküldükten sonra deponun bulunduğu konuma göre alt taraftan veya üst taraftan sökülüp çıkartılır.
Yakıt depolarında arıza olabilecek kısımlar genellikle yakıt pompası, pompanın altında veya üstünde bulunan sızdırmazlık contası, yakıt hortumları veya pompaya gelen elektrik aksamla ilgili olabilir.
Düşünülenin aksine yakıt deposu arızaları içinde eskime ve küflenme genellikle meydana gelmez. Aracın darbe alması sonucunda tank delinebilir. Bu durumda yine araç çevresinde yakıt kokusu duyulur.
Contanın eskimesi durumunda veya yakıt hortumlarının arızası durumunda araç içine yakıt kokusu gelebilir. Yakıt pompası arızası durumunda göstergeler düzgün çalışmayabilir.
Gerekli parçaların sökümü ve tankın çıkarılmasının ardından duruma göre bakımı, tamiri veya değişimi yapılır. Aynı şekilde tekrar yerine montajı yapılarak değişim tamamlanır.

Yapılan İşlemler

  1. Deponun konumuna göre söküm işlemine başlanır.
  2. Koltuğun altında olanlar için koltuk sökülür ve kapak çıkarılır.
  3. Bagajda olanlar için koltuğun destek kısmı sökülür ve aradaki kapak kısım çıkarılır.
  4. Yakıt deposuna bağlı olan yakıt hortumları ve yakıt pompasına gelen elektrik kabloları çıkarılır.
  5. Gerekli tamir, bakım veya değişim yapılır.
  6. Yakıt deposu tekrar yerine takılarak değişim tamamlanır.