
Şanzıman alüminyum bir muhafazaya sahiptir. Muhafazanın içerisinde bilyeler, sekromecler, dişliler, vites hilalleri ve millerden oluşmaktadır. Şanzıman motordan aldığı gücü var olan dişliler yardımı ile gücü yükselterek şaft yardımı ile diferansiyele aktarılır. Diferansiyele aktarılan bu güç akslar vasıtasıyla tekerlere iletilir ve otomobil hareket kazanır.
İki tip şanzıman vardır. Bunlar otomatik ve manüel şanzımanlardır. Bu iki tip şanzımanın çalışma prensipleri farklıdır fakat yaptıkları iş aynıdır. Klasik şanzıman motordan gücü alabilmesi için motorun üzerinde volan ile baskı arasında debriyaj balatasının sıkışması ile gücü almış olur. Bu gücün artırılması yada azaltılması vites değişimi ile gerçekleşir.
Otomatik şanzımana sahip otomobillerde sadece gaz ve fren pedalı bulunmaktadır. Ayrıntılı inceleyecek olursak vites değişimi bir beyin vasıtasıyla gaz ve fren oranlarını hesaplayarak değişim işlemini yapmaktadır. Hesaplama işlemini beyin yaparken mekanik bölümünde yanı sekromeclerin yerini değiştire bilmek için tazyik sibobları yardımı ile değiştirtmektedir.